SIKÇA SORULAN SORULAR
- 8.9 kg/m2'nin altında olanlar –Zayıf
- 19-24.9 kg/m2'nin arasında olanlar –Normal
- 25-29.9 kg/m2'nin arasında olanlar -Toplu(hafif şişman)
- 30-34.9 kg/m2'nin arasında olanlar –Şişman (obez) (sağlık açısından riskli !)
- 35-üzeri olanlar - aşırı şişman (sağlık açısından çok riskli)
Kişiye ve gebeliğe başlanan kiloya göre değişir. Toplamda alınması beklenen kilo, 9-13 arasındadır. Kişi çok kiloluysa, gebelikte 8 kilo alması da yeterlidir.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) haftalık kilo kaybının 0.5 – 1.0 kg. arasında olması gerektiğini vurgulamaktadır. Eğer ki birey ağır derecede şişman ise veya obeziteye bağlı birtakım komplikasyonlar söz konusu ise; kontrollü olarak haftada 1.5 kg. kilo kaybını uygun görmektedir. Ayda 4 - 6 kg. üzerindeki ağırlık kaybı metabolik olarak birtakım sağlık sorunlarını da beraberinde getirmektedir.
- Aşırı susama ve acıkma
- Çok sık idrara çıkma
- Aşırı yorgunluk ve uyku hali
- Hızlı kilo verme
- Bulanık görme
- Ciltte kuruma ve kaşıntı
Anne ve babalara göre asıl sorun, çocuğun hangi besinleri ne miktarda tüketerek yeterli ve dengeli beslenmiş olacağını bilmektir. Küçük çocuklar daha çok kalsiyum, yeterli miktarda protein, A vitamini ve demir gibi besin öğelerini içeren yiyeceklere ihtiyaç duyarlar.
Her besin için çocukların birçok seçeneği vardır. Örneğin eğer çocuğunuz havuç yemek istemiyorsa kavunu deneyin. Her ikisi de iyi birer A vitamini kaynağıdır. Süt içmiyor mu, o zaman da peynir ve yoğurdu yemesini sağlamaya çalışın. O gün hiç kalsiyum kaynağı besinlerden tüketmediyse, makarna üzerine peynirle güzel bir sos yapabilirsiniz. Çocuğunuzun et tüketimini çeşitlendirip her gün hayvansal protein kaynağı (et, tavuk, balık) yedirmeye özen göstermeniz de son derece önemlidir.