Blog

Pilates egzersizin temel prensipleri

1) Nefes Alıp Verme: Pilates antrenmanının anahtar elementlerinden biri nefestir. Omurganın ve ekstremitelerin sabit ve hareketli olmasını kolaylaştırır. Pilates hareketleri; nefes kapasitesinin artmasını ve genel servikal ve lumbar patolojilerinde etken faktör olan göğüs postür değişikliklerini kolaylaştırır.

2) Aksın Gerilip – Uzatılması / Core kontrolü: Birçok araştırma, transversus abdominis, multifidus, diyafram ve abdominal oblique kaslarının, bel ağrısı geçmişi olan sağlıklı bireylerde hareketin anahtar kasları olduğunu göstermiştir.

3) Baş, Boyun ve Omuz Bölgesinin Etkili Bütünlüğü: Gövdeyle ilgili olan baş, yüz, boyun ve omuz bölgesinin farkındalığını arttırmak, hareketin etkisini önemli bir şekilde arttırır ve istenmeyen enerji harcamasını azaltır. Üst ekstremitenin doğru yerleştirilmesi omuz eklemi ve etrafındaki yapılardan kaynaklanan sakatlanmaya sebep olan zararlı baskıları önler.

4) Omurga Açıklığı: Omurlar arasındaki hareketi yaymak, çok iyi hareket eden parçaların mikro ve makro travmasına sebep olan güçleri azaltmaktadır.

5) Doğru Pozisyon ve Postür: Pilates sadece sabit doğru pozisyonda durmaya dikkat çekmez, hareketi doğru pozisyonda ve postürde yapmanın önemini vurgular.

6) Hareket Bütünlüğü: Eğer hareket bütünlüğü, kas-iskelet sisteminin açılmasına izin veriyorsa ve sindirim, dolaşım, solunum ve üreme sistemleriyle akıl, duygular, bilinçaltı, ruh ve fiziksel vücudu içine alan insanı bir bütün haline getiriyorsa, bu tüm insan vücudu için doğru hareket bütünlüğüdür.

BEL FITIĞINDA PİLATES EGZERSİZİNİN FAYDALARI

Pilates egzersizleri doğru nefes teknikleriyle yavaş ve kontrollü yapıldıklarında vücudun hedeflenen bölgelerindeki zayıf kasları çalıştırır. Bel, sırt ve karın bölgesindeki kaslar güçlenince omurgalara binen yük azalır ve sayede omurların birbirlerine yaptıkları baskı da azalmış olur.

Pilates klasik egzersizlerle çalışmayan kasları çalıştırabildiği için, kaslar arasındaki güç dengesini yeniden yapılandırır, omuriliği esnetir ve duruş bozukluklarını giderir. Böylece bel fıtığının yarattığı mekanik sorunların da etkisini azaltmış olur.

Omurgaya binen yükü azaltan kas gruplarını çalıştırmasının yanı sıra, pilates egzersizlerinin düzenli yapılmasının kilo vermeye yardımcı olması da bel fıtığı ağrılarını azaltması açısından önem taşır. Hem omurlara olan baskıyı azaltan kasları güçlendirip hem de vücudun genel ağırlığını düşüren pilates, bel fıtığı hastalarına en çok önerilen egzersiz teknikleri arasında ilk sırada bulunmaktadır.

Pilatesin yararını görmek için bel fıtığı hastalığı olan kişilerin doktor önerilerine dikkat etmeleri ve sağlık durumlarına özel egzersizleri uzmanlar eşliğinde yapmaları gerekir.

Pilates hareketleri sırasında doğru nefes teknikleri uygulanmazsa egzersizler amaçlarına ulaşamamakla kalmaz aynı zamanda omurlar üzerindeki baskıyı arttırabilir.

Bilinçsiz yapılan tüm egzersizler gibi, pilates de yanlış yapıldığında ve nefes teknikleri uygulanmadığında kişilerin omurga sistemi için zararlı hale dönüşebilir. Bu sebeple bel fıtığı hastalarında tercih edilecek olan pilates egzersizleri mutlaka fizyoterapisler eşliğinde yapılmalıdır.

SKOLYOZ, LORDOZ VE KİFOZ GİBİ OMURGA DEFORMİTELERİNDE REFORMER PİLATES

 Basit tabiriyle skolyoz; omurganın S veya C harfi şeklinde eğrilmesidir. Kifoz ise halk arasında kamburluk olarak bilinir ve kifoz; torakal omurların geriye doğru açılanmasıdır.Lordoz ise lumbar omurların içe açılanması, yani bel çukurunun normalden fazla olmasıdır. Bu üç rahatsızlıkta da tedavisinde Pilates egzersizlerini kullanmaktayız. Bu tip omurga deformitelerinde; pilates yaparak omurga; eklem ve kasların güçlenerek gerekli direnci gösterecek seviyeye gelmesi amaçlanır. Bu direnç sayesinde ve doğru pilates hareketleriyle postürdeki eğrilikler düzelmeye başlar. Çevre kas grupları güçlenerek, omurga deformitelerinin yarattığı olumsuz sonuçlar ve en önemlisi ağrı hafifletilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir